جمعآوری سانتریفیوژهای غیرفعال آغاز شده است
سخنگوی سازمان انرژی اتمی گفت: تا به حال در رابطه با برجام خلاف هیچ قاعدهای عمل نکرده ایم و از کسی هم بیرون مجموعههای دولت دستور نگرفتهایم.
بهروز کمالوندی با حضور در غرفه خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، در بیست و یکمین نمایشگاه مطبوعات و خبرگزاریها در گفتوگو با خبرنگار ایسنا اظهار کرد: ما عمل به برجام را طبق یک برنامه حساب شده شروع کردهایم که خلاف هیچ قاعدهای هم نیست و از کسی هم بیرون مجموعههای دولت دستور نگرفتهایم و قرار هم نیست دستور بگیریم بلکه براساس برنامهای که داریم پیش میرویم.
وی در واکنش به اظهارات یکی از نمایندگان مجلس که گفته بود با نامه برخی از نمایندگان جمع آوری سانتریفیوژها متوقف شده است تصریح کرد: من به شکلهای مختلفی این مطلب را شنیدهام و کاری هم ندارم چه کسی چه گفته است ولی ما کاری را براساس معیارهایی شروع کردهایم و قرار نیست ظرفیت تولیدمان پایین بیاید. از طرفی هم قرار نیست اجازه دهیم بعد از اینکه مساله PMD حل شد تحریمها سه ماه دیگر ادامه پیدا کند. بر این اساس کار خود را شروع کردهایم.
سخنگوی سازمان انرژی اتمی ادامه داد: ما اصلا کاری را شروع نکردهایم که بگوییم امروز شروع و فردا متوقف شد. این نوع انعکاس مطالب به نظرم غلط است اما خدای نکرده نمی خواهم بگویم مغرضانه است. ما قدمی را که مطمئن هستیم برمیداریم و وقتی مطمئنیم چرا دیگر بایستیم. پس اینطور نبوده که تلقی شود ما کاری میکردیم و عدهای خواستند و این کار متوقف شد.
وی همچنین درباره قدمهایی که ایران و 1+5 پس از برجام برداشتهاند یادآور شد: طرف مقابل تعهداتی از جمله برداشتن تحریمها و همکاری در زمینههایی با ما مثل همکاری در باز طراحی راکتور اراک دارد. ما هم تعهداتی داریم مثل بازطراحی راکتور اراک، مبادله سوخت که حدود 300 کیلو ذخایرمان است و کاهش سانتریفیوژها به عدد تقریبی 6 هزار دستگاه.
کمالوندی در ادامه افزود: دو موضوع مربوط به مواد و رآکتور اراک را با توجه به نامه مقام معظم رهبری نقطه صفر و شروعش به 24 آذر موکول خواهد شد. مگر اینکه شورای حکام آژانس زودتر تشکیل جلسه بدهد که احتمال این موضوع هم وجود دارد. درباره سانتریفیوژها هم فعالیتمان را به دو بخش تقسیم کردهایم. اول سانتریفیوژهایی که در حال کارکردن هستند و فعالند و فعلا با آنها کار نداریم. دوم سانتریفیوژهایی که کاری ندارند اما ما به آنها کار داریم یعنی قدیم کار نمیکردند و سه چهار سال است در گوشهای هستند که آرام آرام در حال جمع آوری آنها هستیم اما اینکه این کار را تا انتها پیش ببریم و در اختیار آژانس بگذاریم فعلا اینگونه نیست.
وی همچنین بیان کرد: ما فقط داریم این سانتریفیوژها را جمع آوری میکنیم و جمعآوری سانتریفیوژهای غیر فعال مدتی است که آغاز شده است. در بخش مربوط به سانتریفیوژهایی که کار میکنند احتمالا بگذاریم بعد از اعلام نتیجه PMD شروع به فعالیت کنیم که دلیل این موضوع این است که دو فعالیت دیگر ما حدود 3 تا 4 هفته زمان میبرد اما اگر سانتریفیوژها را از همان زمان شروع کنیم حدود سه ماه وقت میخواهد یعنی اینکه حدود دو تا سه ماه خودمان خودمان را تحریم میکنیم و عملا به تحریمها کمک خواهیم کرد پس عاقلانه این است که سانتریفیوژی را که تولید ندارد و جمع آوری آن زمان میبرد کارش را انجام دهیم ولی زیر نظر آژانس نبریم تا وقتی میآییم سانتریفیوژهای دیگر را هم سر موقع جمع کنیم همه را زیر نظر آژانس ببریم.
کمالوندی با بیان اینکه این کار عاقلانه نیست اضافه کرد: این کار چند ویژگی دارد. اول اینکه ما از تولید غنیسازی خود کم نمیکنیم. دوم اینکه برگشت پذیری آن راحت است و حتی اگر بخواهیم به جای ماشینهای نسل یک ماشینهای پیشرفتهتر بگذاریم راحتتر جایگزین میشود و سوم اینکه به ما زمان میدهد و الان میتوانیم دو ماه وقت را جلو بیاندازیم.
وی همچنین عنوان کرد: همه این دعواها برای این است که تحریمها برداشته شود. بنابراین ایرادی ندارد اگر عده کمی احساس نگرانی میکنند اما این نگرانی باید راجع به دو موضوع باشد یعنی هم پایین آمدن ظرفیت که ما می گوییم ماشینها تا الان کار میکنند و چیزی پایین نمی آید و نکته مهمتر اینکه برداشتن تحریمها به موقع باشد و ما داریم این دو مساله را با هم برنامهریزی میکنیم و روزانه نیز درباره آنها گزارش میگیریم.
سخنگوی سازمان انرژی اتمی در پاسخ به این سوال که آیا در سفر علی اکبر صالحی به ژاپن تفاهمنامه ای امضا شده است یا خیر خاطرنشان کرد: نه در این سفر چیزی امضا نشده ولی قرارهایی گذاشته شده است. ژاپن یک کشور مهم در زمینه انرژی هستهای است و نیروگاههای زیادی دارد. یکی از ویژگیهای آنها این است که تجربه بالایی در حوادث هستهای و ایمنی هستهای دارند و وقتی بحث ایمنی هستهای در آژانس مطرح میشود بلافاصله از فوکوشیما و درباره ژاپن صحبت میشود.
وی ادامه داد: یکی از موضوعاتی که قرار است در همکاریهای بین المللی ضمیمه سه برجام در دستور کار داشته باشیم ایجاد یک منطقه ایمنی در منطقه و در ایران است که در این زمینه ژاپنیها اعلام علاقهمندی کردند تا با ایران همکاری کنند و به نظرم این پیشنهاد خوبی است چون کشوری که به اندازه ژاپن در زمینه ایمنی هسته ای تجربه داشته باشد وجود ندارد.
کمالوندی در پایان گفت: از طرفی روابط سیاسی ما با ژاپنیها روابط بسیار
خوبی است و در افق بلندمدت می بینیم که همکاری خوبی با آنها داشته باشیم.
آقای صالحی هم در ژاپن دو سخنرانی داشت که اولی در پادواش و همزمان با
سالگرد اتفاق ناکازاکی بود و میدانید کار اصلی پادواش خلع سلاح است یعنی
به دنبال ماده 6 NPT هستند تا کشورهایی که سلاح اتمی دارند سلاحشان را
کنار بگذارند و ایران هم پرچمدار این قضیه است. سخنرانی دیگر آقای صالحی
نیز در JIIA بود که هر دو سخنرانی ایشان مورد توجه واقع شد.
منبع : ایسنا
انگاری به سمت پسرفت در حال حرکتیم